Discount
 A bicycle, marked at ₹ 2,000, is sold with two successive discount of 20% and 10%. An additional discount of 5% is offered for cash payment. The selling price of the bicycle at cash payment is

 ₹ 1,368
 ₹ 1,468
 ₹ 1,568
 ₹ 1,668

View Hint View Answer Discuss in Forum
Single equivalent discount for two successive discounts of 20% and 10%
= 28 + 10 − 20 × 10 % = 28% 100
Now , single discount for 28% and 5%= 28 + 5 − 28 × 5 % 100
= (33 – 1.4) % = 31.6%
∴ Required selling price of bicycle at cash payment = (100 – 31.6) % of ₹ 2000
Correct Option: A
Single equivalent discount for two successive discounts of 20% and 10%
= 28 + 10 − 20 × 10 % = 28% 100
Now , single discount for 28% and 5%= 28 + 5 − 28 × 5 % 100
= (33 – 1.4) % = 31.6%
∴ Required selling price of bicycle at cash payment = (100 – 31.6) % of ₹ 2000∴ Required selling price of bicycle at cash payment = 2000 × 68.4 = ₹ 1368 100
 An article listed at ₹ 800 is sold at successive discounts of 25% and 15%. The buyer desires to sell it off at a profit of 20% after allowing a 10% discount. What would be his list price ?

 ₹ 620
 ₹ 600
 ₹ 640
 ₹ 680

View Hint View Answer Discuss in Forum
Effective discount
= 25 + 15 − 25 × 15 100
= 40 – 3.75 = 36.25 %
∴ CP for buyer = (100 – 36.25) % of 800= 63.75 × 800 = ₹ 510 100
∴ To gain 20%,SP = ₹ 120 × 510 = ₹ 612 100
Let the list price be ₹ P.
∴ 90% of P = ₹ 612
Correct Option: D
Effective discount
= 25 + 15 − 25 × 15 100
= 40 – 3.75 = 36.25 %
∴ CP for buyer = (100 – 36.25) % of 800= 63.75 × 800 = ₹ 510 100
∴ To gain 20%,SP = ₹ 120 × 510 = ₹ 612 100
Let the list price be ₹ P.
∴ 90% of P = ₹ 612⇒ 90P = 612 ⇒ P = 61200 100 90
= ₹ 680
 A dealer buys a car listed at ₹ 200000 at successive discounts of 5% and 10%. If he sells the car for 179550, then his profit is

 10%
 9%
 5%
 4%

View Hint View Answer Discuss in Forum
As we know the formula for Equivalent discount for two successive discount.
Equivalent discount = 10 + 5 − 10 × 5 = 14.5% 100
Alternate method to solve this question :
According to given question, Marked Price = 200000, Selling Price is Cost Price for Buyer.
D_{1} = 5%,
D_{2} = 10%Selling Price = Marked Price 100 − D_{1} 100 − D_{2} 100 100 = 200000 100 − 5 100 − 10 100 100 Correct Option: C
As we know the formula for Equivalent discount for two successive discount.
Equivalent discount = 10 + 5 − 10 × 5 = 14.5% 100
∴ C P (for buyer) = 85.5% of ₹ 200000= ₹ 85.5 × 200000 = ₹ 171000 100
Selling Price = ₹ 179550
Profit = ₹ (179550 – 171000) = ₹ 8550∴ Gain % = 8550 × 100 = 5% 171000
Alternate method to solve this question :
Here, Marked Price = 200000, Selling Price is Cost Price for buyer.
D_{1} = 5%,
D_{2} = 10%Selling Price = Marked Price 100 − D_{1} 100 − D_{2} 100 100 = 200000 100 − 5 100 − 10 100 100
= 20 × 95 × 90 = 1800 x 95
Cost Price for buyer = 171000
Selling Price for buyer = 179550Profit = Selling Price − Cost Price × 100% C.P. = 8550 × 100 = 5% 171000
 A shopkeeper gives two successive discounts on an article marked ₹ 450. The first discount given is 10 percent. If the customer pays ₹ 344.25 for the article, the second discount given is

 14 %
 10 %
 12 %
 15 %

View Hint View Answer Discuss in Forum
Let the second discount be D_{2} %.
According to the question,344.25 = 450 × 100 − 10 × 100 − D_{2} 100 100
Alternate method to solve this question :
Here, M.P. = Rs. 450, S.P. = Rs. 344.25, D_{1} = 10%, D_{2} = ?S.P. = M.P. 100 − D_{1} 100 − D_{2} 100 100 344.25 = 450 × 100 − 10 100 − D_{2} 100 100
Correct Option: D
Let the second discount be D_{2} %.
According to the question,344.25 = 450 × 100 − 10 × 100 − D_{2} 100 100 ∴ 100 − D_{2} = 344.25 × 100 × 100 450 × 90
∴ 100 – D_{2} = 85
∴ D_{2} = 100 – 85 = 15%.
Alternate method to solve this question :
Here, M.P. = Rs. 450, S.P. = Rs. 344.25, D_{1} = 10%, D_{2} = ?S.P. = M.P. 100 − D_{1} 100 − D_{2} 100 100 344.25 = 450 × 100 − 10 100 − D_{2} 100 100 3442500 = (100 − D_{2}) 450 × 90 34425 = (100 − D_{2}) 45 × 9 3825 = (100 − D_{2}) 45 × 1 425 = (100 − D_{2}) 5 × 1
⇒ 85 = 100 – D_{2}
⇒ D_{2} = 15 %
 A person paid ₹ 17,000 for a motorcar after a single discount of 15%. If he is given successive discounts of 5% and 10% then how much he would pay ?

 ₹ 17,000
 ₹ 17,010
 ₹ 17,100
 ₹ 18,900

View Hint View Answer Discuss in Forum
Let M be the marked price.
Single Discount = 15%
⇒ 100 – 15 = 85 %
85% of M = 17,000Required SP = 20,000 × 95 × 90 100 100
Alternate method to solve this question :M.P = S.P. × 100 100 − D M.P = 17000 × 100 100 − 15 M.P = 17000 × 100 85 Correct Option: C
Let M be the marked price.
Single Discount = 15%
⇒ 100 – 15 = 85
85% of M = 17,000∴ M = 17,000 × 100 85
M = ₹ 20,000Required SP = 20,000 × 95 × 90 100 100
Required SP = 180 × 95 = ₹ 17100
Alternate method to solve this question :M.P = S.P. × 100 100 − D M.P = 17000 × 100 100 − 15 M.P = 17000 × 100 85
M.P. = 20000S.P = M.P. 100 − D_{1} 100 − D_{2} 100 100 S.P = 20000 100 − 5 100 − 10 100 100 S. P = 20000 × 95 × 90 100 100
S.P = 180 × 95 = ₹ 17100